Duhovna znanja i vještine

Zimski kakao ritual: Zagrijava nas iznutra i otvara energiju srca

allybally4b

Kakao koriste plemena Srednje i Južne Amerike kako bi se spojila s božanskim koje prebiva u svima nama. Ispijanje izvornog kakaa otvara srčanu čakru, a kroz ceremoniju možete ukloniti barijere iz svih dijelova života

Kakao je od davnina poznat kao izuzetna i dragocjena namirnica. U doba astečkog kralja Montezume ovaj je napitak bio rezerviran samo za ratnike i društvenu elitu, a imao je sakralne i svečane karakteristike. Guatemala je jedna od najznačajnijih kolijevki kakaa.

Majanska tradicija uzgoja biljke kakaa ima početke od prije više od 3000 godina, a od tih se dana prakticira i ispijanje kakaa te pravljenje čokolade. Ceremonijalni kakao tradicionalno je korišten kod drevnih majanskih šamana u svrhu putovanja između svjetova, izvan poznate realnosti. Za njih je Duh Kakaa bio jedno od najmoćnijih božanstava. Prema majanskoj legendi, kakao izlazi iz kišne šume da otvori ljudska srca i vrati planetu u stanje harmonije onoga časa kada balans između čovjeka i prirode postane ugrožen.

Plod kakaa do danas se koristi za izradu kakao praha, čokolade i kakao maslaca, a želimo li ga pronaći u divljem obliku, moramo se uputiti u podnožje Anda, na visinu od 200 do 400 metara, u području Amazone, gdje još jedino izvorno raste. Nabaviti ga ipak možemo sirovog, u zrnu, komadićima ili prahu u brojnim dućanima zdrave hrane.

Hranjiv i blagotvoran za naše zdravlje

Kakao štiti od brojnih vrsta raka, bolesti srca i krvnih žila, regulira krvni tlak i smanjuje opasnost od srčanog udara, potiče koncentraciju i bolje pamćenje, smanjuje stres i depresiju, odličan je izvor željeza, regulira razinu šećera i kolesterola te štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala.

Uz više od tristo kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje, njegovo bogatstvo antioksidansima čini ga superhranom. Kakao pomlađuje, pršti mineralima, obiluje omega-6 masnim kiselinama, a sadrži i hormone sreće – serotonin i dopamin. Odlaganje, sumnja u sebe i manjak entuzijazma povezani su s niskim nivoom dopamina. Serotonin se luči u svakom trenutku u kojem se osjećamo važnim i posebnim, a kakao nam daje prirodan osjećaj povezanosti sa sobom i drugima. Oksitocin, kojeg također sadrži, gradi intimnost, povjerenje i zdrave međuljudske odnose.

Uz sva čuda, u ovoj namirnici živi i PEA (feniletilamin), skup spojeva koje organizam luči kad smo zaljubljeni. Ipak, nemojte se zavaravati kada jedete običnu čokoladu, ma koliko ona bila tamna, da unosite u organizam dobar i zdravi kakao. U procesu proizvodnje čokolade, kakao se zagrijava i gubi svoja nutritivna i ljekovita svojstva. Zato uvijek birajte čisti, organski kakao.

Najbolje je jesti sirova kakao zrnca. Njihov je okus gorak, no ipak podsjeća na čokoladu. Važno je izabrati proizvođača s najmanjim mogućim oblikom prerade – bez dodanih šećera, umjetnih sladila, mliječnih dodataka i aditiva. Birajte čiste oblike kao što su kakao komadići, kakao prah (cacao ili cocoa) ili kakao maslac.

Biljka učiteljica i hrana bogova

Asteci su kakao zvali “krv srca”, smatrajući da otvara srce i vraća nas u naše prirodno stanje povezanosti i prisutnosti. Kakao je biljka učiteljica, medicina koju nazivaju hranom bogova. Kada ga unesemo u organizam, njegova energija pršti u prsima, kao da želi eksplodirati. I zato kakao zaslužuje ceremoniju. Ispijati ovaj čudesni napitak treba predano i svjesno te ga iskusiti u njegovom izvornom obliku, onom kakav je bio i namijenjen za konzumaciju u svojim počecima.

Energija kakaa je energija spajanja sa srcem, prihvaćanje istine o sebi i drugima. Iz te sile rađa se nježnost i prihvaćanje života, pogled na svijet kroz ljubav, energija hrabrosti, probitačnosti i strasti. Kakao nas zagrijava iznutra i otvara nove situacije koje su povoljne za nas, a rastapa strahove koji onemogućuju ostvarenje. Napitak ne mijenja stanje svijesti, već samo razbistruje fokus i osvježava pamćenje.

Cacao Ceremony @YogaLAbBarcelona

Laura Burbaite

Želite li si priuštiti kakao ceremoniju, možete to učiniti u društvu, ali i sami u svome domu, u bilo koje doba dana ili večeri. Neka to bude ritualno, ceremonijalno ispijanje putem kojeg ćete svečano ući u sebe, u molitvu, u meditaciju i zahvalu. Potrebno je zatražiti prikazanje svoga puta, najprohodniju cestu do onoga što vam je potrebno u datom trenutku. Esencija kakaa spojit će vas s esencijom vašeg srca. Ceremonijalno ispijanje kakaa vrsta je suptilne medicine, iscjeljivanja putevima ljubavi. To je blaga duhovna dimenzija, jedno nježno putovanje naših najskrivenijih snova i najtoplijih čežnji.

Kakao ceremonija nije samo ugodna zabava bez mamurluka, već i direktan rad na sebi. Ako ste u društvu, kreirajte zajedno siguran prostor, stvorite atmosferu zajedništva. Upotpunite ugođaj aromaterapijom i prikladnom glazbom. To može biti ljekoviti zvuk gong kupke, šumovi oceana, akustična gitara ili nježne note flaute… Neka ceremonija bude tiha, mirisna, opuštajuća, svjesna, inspirativna i duboka. Takva će svakom sudioniku omogućiti zagrliti dijelove koji su možda bili zapostavljeni, a treba ih osloboditi i upotpuniti. Važno je na početku ceremonije postaviti namjeru, zatražiti smjer te potom polako ispijati kakao u meditativnom ozračju, a nije na odmet ni zaplesati. Kroz ples kao spontan, prirodan pokret povezat ćete se sa zemljom, svojim tijelom, emocijama i svojom prirodom. Kakao ceremonije najčešće vode šamani ili obučeni učitelji. Ipak, ne možete ni u čemu pogriješiti ako ovakvu prigodu organizirate i sami.

KAKO PRIPREMITI KAKAO

Julie Gibbons

Izvorni čisti ceremonijalni kakao priprema se s vodom. U manjim dozama, kakao napitak se može piti svaki dan, dok za ceremoniju količinu po jednoj osobi možete povećati do 40 grama. Potrebna vam je šalica vruće vode i velika jušna žlica organskog kakaa, najboljeg kojeg možete naći. Dodajte med ili organsku agavu, a možete i malo kokosova mlijeka – nikako šećer ili slatko vrhnje. Želite li napitku dodati notu neke drugačije arome, izvrsno će pasati prirodni začini poput šafrana, čili papričice, cimeta ili vanilije. Bit će uzbudljivije ako svaki puta konzumirate drugi okus.